Oväntat besök

Varg på besök_01

Trots att jag haft hundratals möten med varg i skogen var det en oväntad och rolig upplevelse att se en ungvarg från trappan häromdagen. Jag skulle precis åka hemifrån när jag fick se vargen komma från uthuset, den stannade upp på gräsmattan och tittade oroligt  bakåt som den skrämts av något. Vargen sprang vidare på stigen mot älven, jag fick tag på kameran i hallen och tog en serie bilder när den sprang från mig, när jag visslade för att få dess uppmärksamhet stannade den kort upp och vände sidan till innan den försvann utom synhåll.

Varg på besök_02

Jag tittade bakom uthuset där vargen kom från och fick se en av mina katter sitta och spana på en hög brädor, han hade fortfarande hög ragg och tjock svans men verkade nöjd med bedriften av att ha jagat bort en varg från sitt revir. Inte alla som har en katt som jagar bort varg :-)

Fräsis

Troligen var ungvargen på vandring från sitt hemrevir och följde Klarälven för att hitta en lämplig övergång, jag bor på en udde vid älven och har hästhagar runt mina marker vilka vargar hellre går runt än passerar, när de gör det kan de ofrivilligen hamna nära hus och bebyggelse.

Det finns alltid vargar som är på vandring i landet och ofta kommer de till ”återvändsgränder”, de har kanske följt en bäckravin och helt plötsligt befinner de sig bland bebyggelse och vet inte riktigt vart de ska ta vägen, det är oftast då folk ser dom och tycker att de beter sig onaturligt och ”börjar bli väl närgångna”.

Ofta handlar det om oerfarna ungvargar som i de flesta fall inte har sökt upp dessa platser utan försöker undvika dem och blir ofta sedda när de försöker fly därifrån. Jag ser det inte som något konstigare än att räven, älgen eller något annat djur kommer på besök då och då även om de kanske valt att mer permanent uppehålla sig närmare bebyggelse och människor.

Det har i alla fall höjt min livskvalitet att få bo där jag fått se både lo och varg på tomten.

Arne Mortensen

Comments

 1. Janne says:

  Bra beskrivet Arne..goa hälningar från Hagfors;)

 2. lena says:

  Bra skrivet !
  Vilken härlig upplevelse, och vilken fin syn på vargen !!!

 3. lena Ohlsson says:

  Härligt att du skriver så logiskt och skalar av myter och kanske rädsla hos dem som skräms upp av människor
  som vill att människor ska vara rädda för varg pga egen vinnings skull.

 4. Lena B says:

  Vilka fina bilder , och du beskriver mötet så bra . Det är med unga vargar som alla andra djur , har träffat på unga rävar , grävlingar och andra arter som gör precis såhär. De är lite vilsna , ibland nyfikna och det är så tråkigt och dumt att inte fler inser detta och slutar tro på skräckpropaganda om vargen som är ett djur som alla andra i vår natur.

Speak Your Mind

*

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect. free counters
Free counters