Lofoten & Andøya Juli 2010

Årets semester blev en kombination av fotoresa och semester.

 

Färden gick från Värmland via Röros, Trondheim och Mo i Rana vidare upp till Andenes som ligger på norra spetsen av Andøya norr om Lofoten. I Mo i Rana fick jag ett ofrivilligt stopp på tre dygn då en turboslang gav upp i de branta backarna  på de Norska vägarna. Efter klartecken från verkstaden att jag kunde köra i närområdet tills en ny slang skulle komma med flyg utforskade jag bland annat Svartisen nära polcirkeln och en riktig pärla vid namn Marmorslottet som ligger på vägen mot Melfjordbotn, en halvtimmes promenad från bilväg.

Vid Marmorslottet har älven Glomåga grävt ut kalkstenen så bara det hårdaste materialet är kvar till de mest fantastiska former man kan tänka sig. Timmarna gick fort när jag  letade motiv bland alla snirklar och vrår allt eftersom ljuset ändrade sig.

       

Marmorslottet-Mo i Rana

 Marmorslottet-Mo i Rana

 

 Färden gick vidare norrut och vid Stave Camping på Andøya slog  jag mig till ro en vecka i direkt anslutning till en  av de långa sandstränderna med  utsikt över havet, utanför tältet kunde man se säl, havsörn, lunnefågel mm.  Stave är en bra utgångspunkt för andra aktiviteter på Andøya som tex Valsafari från Andenes som det bara är 15 minuters bilfärd till.

 

Stave Camping

Från tältet på Stave Camping

 

Mellan Stave och Andenes ligger Bleik där det går båtturer ut till Bleiksøya med bla. 80.0000 lunnefåglar och massor av havsörnar som jagar dom, stranden vid Bleik är också ett fint ställe att spana utter på,  jag såg flera uttrar samma kväll och ett tips är att spana vid sötvattenbäckarna dit de kommer för att tvätta av sig saltet från havsvattnet.

Utterspår-Bleik

Utterspår på stranden-Bleik

 

En fin dagstur som man kan gå från Stave är till Høyvika som är en ”gömd” lagun som endast nås till fots eller med båt och Staveheiea som är en platå ovanför Høyvika där man kan fortsätta till bl.a. utsiktspunkten på Måtind. Om man väljer kustvägen kommer man in på den fantastiska sandstranden i Høyvika men det blir svårare att ta sig upp på Staveheiea. Jag valde den branta stigen upp till en smal bergskam där man får en otrolig utsikt över Høyvika med havsörnarna cirklande över sig.

Høyvika

Høyvika 

 

När man strosar  runt på Staveheiea har man ständigt sällskap av havsörnar som cirklar runt och leker med varandra, som mest räknade till tio stycken på samma gång, mestadels ungfåglar.

Havsörn-Høyvika

Havsörn-Høyvika

 

På Staveheiea kan man vandra fram till många fina utsiktsplaster med hisnande utsikter, bland annat mot den lilla byn Bleik.

Bleik från Staveheiea

Bleik från Staveheiea

 

Den absolut bästa utsiktspunkten ligger på Måtind (397 möh)  där man ser Stave, Høyvika och Bleiksøya (Norges mest kända fågelfjäll). Där kan man ligga i gräset i timmar och njuta av vyerna bland molnen.

Bleiksøya från Måtind

Toppen av Bleiksøya från Måtind

 

På väg ner från Måtind valde jag att gå ner till Høyvika i en ravin för att ta kuststigen tillbaka vilket inte visade sig vara enkelt men ett äventyr i sig.

Høyvika från Staveheiea

Høyvika från Måtind

 

Jag hade gärna stannat längre på Andøya men eftersom jag inte varit på Lofoten förr så tyckte jag att det vore synd att inte utforska den delen också även om den är mer exploaterad av turister och svårare att uppskatta efter ha varit på Andøya där man knappt mötte folk på turerna. Lofoten är ändå en jättevacker plats med sina spetsiga berg som den senaste istiden inte slipade ner och jag uppskattade särskillt den västra och norra kusten ut mot havet där man finner de fina sandstränderna och de lite mindre exploaterade byarna.

Skagsanden beach-Lofoten

Skagsanden beach-Lofoten

 

De för Lofoten typiska fiskebyarna med sina ”Rorbuer” är mysiga att gå runt i men har enligt mig tappat lite av sin charm pga. exploateringen.

Å på spetsen av Lofoten

 Å på spetsen av Lofoten

 

Lofoten är också en historisk plats inte bara pga. fisket utan där fanns redan för 6000 år sedan  bosättningar och jag rekomenderar ett besök på Lofotr vikinga museum där de byggt upp en  kopia av ett hövdinghus bredvid ett utgrävt fynd av ett sådant. De har även en kopia på ett vikinga skepp. Mycket intressant !  http://www.lofotr.no/

Hövdinghus Lofotr-Borg

Hövdinghus Lofotr-Borg

 

Hemförden gick över Narvik och Kiruna med ett stopp i baren på Ishotellet i Jukkasjärvi, som de byggt upp i ett frysrum där de förvarar isen till nästa hotell. Inte den riktiga känslan som i hotellet men jag fick se en del av de fina skulpturerna och iskronan, det ingick även en guidning i fabriken där de tillverkar isglas mm. till de olika isbarerna runt om i värden.

Sista natten  tältade jag vid Sonfjället i Härjedalen och passade på att gå upp till ett av mina spanställen för att se om björnarna börjat äta upp sig på blåbär inför vintern. Som en perfekt avslutning på  semestern kom en björn fram i skymmningen och jag kunde stundera den i tubkikaren till mörkret lagt sig.

Arne Mortensen

Comments

 1. Maria Syvertsson says:

  Hej!
  Kul att läsa om någon mer som upptäckt Andöya och Bleik. Det är ett återkommande favoritresmål. Du skriver inget om
  kaskelott-safari dock. Pampiga djur men en sorglig syn på båten där alla var sjösjuka utom besättningen som mumsade Polly.
  I år kom vi aldrig längre norrut än Brönnöysund, där favoriterna Dubliners gjorde ett blixtnedslag.
  Skôj att fler åker norrut till regn och blåst på semestern när det är så mycket billigare med en solsemester söderut.
  / Maria

 2. Ann-Marie o Torbjörn Karlsson says:

  Vi har även i år återvänt till Lofoten och Bleik. Det finns absulut ingen underbarare plats på jorden. Man bara häpnar.

 3. Krister says:

  Skoj att läsa om din bravader där runt Lofoten. Är en gammal dröm att få komma upp där och fotografera. Lycka till med allt.

Speak Your Mind

*

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect. free counters
Free counters