Fotografen

 

 

Vargspaning i Halgåreviret

Arne Mortensen

Jag heter Arne Mortensen och är född och uppvuxen i Uddeholm i Värmland.

Har alltid haft ett stort intresse av att vara ute i naturen, allt från att fjällvandra till fiske mm.

Började så smått fotografera i tolvårsåldern med en gammal Condoretta och framkalla svartvita bilder med min fars hemmagjorda förstornings apparat. I tjugoårsåldern togs fotograferandet upp igen efter en tids uppehåll och har utvecklats sedan dess. Jag jobbar både med stillbild och video och är ”allätare” vad det gäller motiv även om focus ligger på natur.

Efter att vargen återkom till våra skogar har jag kunnat spåra och fotografera dem i min hembygd. Att få tillfälle att följa ett djur som återvänder till en miljö som den har varit borta från en tid har varit intressant. Jag som många andra visste väldigt lite om detta mytomspunna djur men efter att ha följt det under femton års tid ser jag det inte som något annat än ”ett djur i skogen” men ändå ett faschinerande sådant. De första åren fotograferade jag med stillbildskamera men efter att ha kommit dem närmare så var det nödvändigt att övergå till video då det stör mindre.  Efter flera framgångsrika år med videokameran och ett för Europa unikt material om vargen fotograferar jag mer stillbild igen.

Jag är inte en fotograf som gillar att ligga still i ett gömsle, jag har faktiskt aldrig varit i ett heller. För mig är det viktigaste att få komma ut i naturen och röra mig fritt, det är inte bara de mest extrema situationer eller arter som lockar mig utan jag kan bli lika fascinerad av tofsmesar som hoppar runt på marken där jag sitter att jag lätt glömmer vargflocken som är i närheten.  

Arne Mortensen

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect. free counters
Free counters